Mniszek lekarski zwany także mniszkiem pospolitym jest bardzo powszechnie występującym chwastem. Od bardzo dawna jest znany w szeroko pojętej medycynie ludowej do zapobiegania różnym dolegliwością. Jednak jakie właściwości oraz zalety ma mniszek lekarski? Jakie zastosowanie w medycynie naturalnej posiada ten popularny chwast?
Mniszek lekarski właściwości zdrowotne i zalety
Mlecze potocznie zwane także dmuchawcami idealnie nadają się na syrop oraz miód. Mniszek pospolity posiada również cenne dla zdrowia właściwości w korzeniu, łodydze, zielu oraz w kwiecie. Każda część tej rośliny może zostać wykorzystana w leczeniu oraz zapobieganiu różnym dolegliwością. Właściwości mniszka lekarskiego są bardzo wszechstronne:
- zapobiega cukrzycy- zawiera insulinę, która wspomaga regulację gospodarki węglowodanowej, spowalniając przy tym wchłanianie cukru oraz znacząco obniża indeks glikemiczny potraw;
- działa moczopędnie- posiada właściwości oczyszczające dla organizmu, jest stosowany wspomagająco w przypadku chorób nerek, obrzęków czy otyłości;
- wspomaga odporność- zalecany jest w rekonwalescencji zwłaszcza osób starszych;
- pomocny w chorobach skóry- działa szczególnie na kurzajki oraz brodawki;
- wspomaga trawienie- wspomaga wydzielanie żółci oraz zapobiega jej zastojom;
- wspomaga odchudzanie- inulina zawarta w mniszku ogranicza łaknienie;
- wskazuje właściwości przeciwnowotworowe- wg niektórych naukowców wyciąg z korzenia mniszka wpływa na choroby nowotworowe;
- reguluje cykle miesiączkowe i pracę jajników- głównie napar z kwiatów mniszka;
Zastosowanie mniszka pospolitego w kuchni
Mniszek lekarski jest nie tylko idealnym składnikiem wszelkich zdrowotnych naparów, nalewek czy syropów. Sprawdza się idealnie również jako dodatek do surówek czy jogurtów. Świeżo wyciskany sok z liści mniszka pomaga w odtruwaniu organizmu.
Mniszek pospolity wykorzystywany jest w produkcji wina mniszkowego, które posiada właściwości odtruwające organizm. Pobudza także do pracy cały układ trawienny oraz wspomaga funkcjonowanie wątroby.
Zastosowanie mniszka w ziołolecznictwie
Mniszek pospolity jest rośliną bardzo bogatą w witaminy np: A, B1, B2, C, D. Zawiera również sole mineralne oraz cukry- inulinę. Roślina ta zawiera także magnez, krzem, potas oraz kwas foliowy (wspierający pracę oraz rozwój mózgu).
Podczas kuracji picia wywaru z mniszkiem lekarskim należy z lekarzem ustalić suplementacje potasu. Jest on wypłukiwany z organizmu podczas kuracji naparów z tego zioła. Mniszek lekarski posiada właściwości antyoksydacyjne, czyli uważany jest za roślinę zapobiegającą chorobom nowotworowym. Jednak kuracja z mniszka lekarskiego nie może w żaden sposób zastąpić leczenia farmakologicznego. Dawkowanie mniszka lekarskiego należy ustalić wspólnie z lekarzem.
Mniszek lekarski nie powinien być stosowany przez osoby z nadkwaśnością żołądka, chorobą wrzodową czy niedrożnością jelit. Zioło to pobudza wytwarzanie kwasów żółciowych co nie jest wskazane przy w/w chorobach.
Warto docenić mniszek lekarski za jego wszechstronne zastosowanie. Jednak jak każdego zioła nie można go nadużywać i należy jego stosowanie skonsultować z lekarzem.