Jarmuż to niepozorne, acz bardzo zdrowe warzywo. Jego właściwości doceniane były już w starożytności. W naszym kraju tymczasem nie jest on jeszcze zbyt popularny. Warto jednak zmienić podejście i zaprzyjaźnić się z jarmużem, gdyż nie tylko zapobiega on wielu chorobom, ale także jest bardzo smaczny.
Co to jest jarmuż?
Jarmuż to odmiana kapusty, charakteryzująca się długimi, pomarszczonymi liśćmi. Jej właściwości zdrowotne doceniane są zwłaszcza w Skandynawii. Zielone, fioletowozielone i fioletowobrązowe liście jarmużu zawierają tymczasem mnóstwo białka, błonnika, witamin, soli mineralnych, a także bardzo mocnego przeciwutleniacza – sulforafanu.
Właściwości prozdrowotne jarmużu
Jarmuż zawiera mnóstwo witamin i pierwiastków, które wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego. Mowa tu przede wszystkim o potasie i wapniu, czyli dwóch minerałów odpowiedzialnych za drożność naczyń krwionośnych oraz prawidłowy przepływ krwi. Jarmuż to także jedno z najlepszych źródeł witaminy C. Nie trzeba chyba mówić, jaki jest jej wpływ na nasz organizm. Poprawia działanie każdego elementu układu krwionośnego, a także wspiera układ odpornościowy. Niedobór witaminy C może być przyczyną kiepskiej krzepliwości krwi i prowadzić do powstawania krwotoków i problemów z gojeniem się ran.
Jarmuż jest warzywem, które może nas ochronić przed wrzodami żołądka i dwunastnicy. Wszystko dzięki naturalnemu przeciwutleniaczowi, który zabija bakterie odpowiedzialne za rozwój wyżej wymienionych chorób.
W jarmużu znajdziemy także sporo beta-karotenu, który jest bezcenny dla naszych oczu. To właśnie z tego związku wytwarzana jest witamina A, która zapobiega pojawieniu się kurzej ślepoty i zespołowi suchego oka. W jarmużu znajdziemy także sporo innych antyoksydantów jak np. luteina i zeaksantyna, które chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami.
Jarmuż i jego właściwości przeciwnowotworowe
Jarmuż podobnie jak inne warzywa z gatunku kapustnych jest cennym źródłem sulforafanu – przeciwutleniacza o bardzo mocnym działaniu antynowotworowym. Może on chronić przed rakiem prostaty, płuc i jelita grubego. Należy jednak pamiętać, że tylko świeży jarmuż działa w taki sposób. Jeśli chcemy poddać go obróbce termicznej, w celu zachowania jak największej ilości przeciwnowotworowych właściwości nie powinien być on gotowany dłużej niż przez 3-4 minuty. Najlepiej sprawdza się gotowanie na parze.
W jarmużu znajdziemy także karetonoidy i luteinę, które to hamują procesy oksydacyjne, zapobiegając rozwojowi chorób nowotworowych. Według naukowców spożycie karotenoidów zmniejsza ryzyko pojawienia się raka jamy ustnej, krtani, przełyku oraz pęcherza moczowego. Działanie karotenoidów wzmacniane jest przez chlorofil, który wiąże ze sobą szkodliwe substancje, ułatwiając ich wydalanie z organizmu.
W jarmużu znajduje się także sporo witaminy K, chroniącej przed nowotworami piersi, jajników, okrężnicy, wątroby i pęcherzyka żółciowego.
Jak widać jarmuż to prawdziwa skarbnica zdrowia. Warto włączyć go do swojej codziennej diety.