Cykoria zamiast kawy

Ludzie pili napój z suszonych korzeni cykorii na długo, zanim dowiedzieli się o kawie. Starożytni egipscy lekarze zalecali napar z cykorii swoim pacjentom na zgagę. Ale do połowy XVIII wieku nikt nie pomyślałby o zastąpieniu kawy cykorią: były to dwa zupełnie różne napoje.

Czy specjalny smak kawy nie jest dla tak ważny, jak efekt tonizujący?

 

Cykoria będzie świetną alternatywą dla kawy. Przepisy na napoje z cykorii pomagają ludziom, którzy nie mogą sobie pozwolić na picie kawy, ale potrzebują energii. Kawa nie jest zalecana osobom z chorobami żołądka lub serca, zaburzeniem funkcjonowania układu nerwowego lub wysokim ciśnieniem krwi. Ale jeśli kawa jest przeciwwskazana przy nadciśnieniu, to przydatny jest korzeń cykorii. Ma właściwości obniżania ciśnienia, przyczyniając się do rozszerzania naczyń krwionośnych. Często ciśnienie wzrasta po stresie lub problemach ze snem. Spożywanie cykorii korzystnie wpływa na stan układu nerwowego, poprawiając sen i zapobiegając obciążeniom nerwowym.

Jakie korzyści może zapewnić cykoria?

 

Napoje z cykorii można pić od 2-5 filiżanek dziennie, bez szkody dla zdrowia. Cykoria delikatnie wpływa na organizm, normalizując funkcjonowanie narządów wewnętrznych i poprawiając regenerację na poziomie komórkowym. Zastosowanie tej rośliny w dietetyce jest niezaprzeczalne – usuwa zły cholesterol, poprawia procesy metaboliczne, pomaga ustabilizować apetyt i normalizuje masę ciała.

Cykoria jest szczególnie korzystna dla diabetyków, ponieważ obniża poziom cukru dzięki zawartej w niej substancji inuliny. Korzystne właściwości cykorii mogą być szkodliwe, jeśli wejdą w konflikt z określoną chorobą. Lekarze nie zalecają picie rozpuszczalnej cykorii przy astmie i zapaleniu oskrzeli (możliwe są reakcje alergiczne), osobom z żylakami, zakrzepicą taki napój może poważnie zaszkodzić. Nikt nie daje całkowitego zakazu jej spożywania, ale ważne jest, aby ocenić rzeczywiste korzyści z potencjalną szkodą.

 

Jakie korzyści może zapewnić cykoria?

 

Korzeń cykorii ma wiele korzystnych właściwości. Jest bogaty w inulinę tzn. substancję, która pełni funkcję probiotyku i służy do odżywiania i wzrostu korzystnej mikroflory jelita grubego. Dlatego warto pić napoje z cykorii po antybiotykach, gdy zaburzona jest równowaga mikroflory, a także w okresie pooperacyjnym, gdy pacjentom zabrania się picia kawy. Cykoria normalizuje trawienie, ma działanie żółciopędne i wątrobowo-ochronne.

Jednak napój pomaga tylko w przypadkach, w których nie występuje zapalenie żołądka lub wrzód żołądka. Cykoria eliminuje senność i delikatnie orzeźwia. Nie jest to spowodowane kofeiną, ale zawartością witamin B1, B2, A, C, E, które są przydatne dla skóry, poprawiają cerę, skutecznie zwalczają wysypki i sprzyjają syntezie kolagenu. Witaminy C i E są silnymi przeciwutleniaczami, które wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Substancje zawarte w napoju z cykorii zapobiegają tworzeniu się skrzepów krwi.

Cykoria zawiera również żelazo, które zapobiega rozwojowi anemii, potas i magnez, które korzystnie wpływają na pracę serca. Napoje z cykorii są przydatne w tachykardii, nadciśnieniu, miażdżycy tętnic wieńcowych. Cykoria nie rozkłada się ani nie spala tłuszczu, ale zawiera pektynę, która powoduje uczucie sytości i zmniejsza apetyt.

Cykoria z kawą?

 

Niezłomnemu miłośnikowi kawy trudno jest przyzwyczaić się do zbyt łagodnego smaku cykorii. Dusza skłania się ku pięknemu aromatowi i nawykowej goryczy. Warto wypróbować kombinację receptur, przygotowany napój jest nie do odróżnienia od smaku parzonej kawy rozpuszczalnej. Taka sztuczka da produktowi pożądany smak, ale nie pozwoli ciału nadużywać kofeiny.

Umiarkowane dawkowanie ma kluczowe znaczenie. Do 2 gramów grubo zmielonej cykorii można dodać 0,5 – 1 łyżeczki kawy również grubo zmielonej. Wymieszać składniki, zalać 150 ml gorącej wody. Przykryć i pozostawić na 2-3 minuty, przecedzić i delektować się wyjątkowym smakiem. Cykoria może stać się pełnoprawnym substytutem kawy, jeśli kreatywnie podejdzie się do procesu parzenia. Oba napoje mają swoje korzystne właściwości i wymagają umiarkowanego spożycia. Stosunek korzyści i szkód zależy od indywidualnych cech, dlatego nie można go obliczyć ze 100% dokładnością.

Czy cykoria może zastąpić kawę?

 

Mądrzy Hindusi na próżno nie wybrali proporcji kawy i cykorii 60:40. Jeśli ilość cykorii w mieszance jest nie większa niż połowa, nadaje napojowi przyjemny aromat, sprawia, że smak jest bardziej pełny. Mieszanki kawy i cykorii dobrze komponują się z mlekiem, śmietaną i przyprawami:

Cykoria może służyć, jako uzupełnienie kawy, tak samo, jak cynamon lub kardamon. Ilość kofeiny w napoju z cykorią jest mniejsza, co jest przydatne w przypadku niektórych chorób. Cykoria z mlekiem i śmietaną jest zalecana dla małych dzieci, które jeszcze nie znają smaku prawdziwej kawy, ale po prostu starają się naśladować swoich rodziców. Główną zaletą cykorii jest to, że można ją nieustannie pić o każdej porze dnia bez obawy o bezsenność.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top