Czarnuszka, nazywana również czarnym kminkiem lub złotem faraonów, posiada niepozorne nasionka o zaskakujących właściwościach zdrowotnych. Dzięki bogactwu dobroczynnych składników odżywczych, czarnuszkę wykorzystuje się w walce z wieloma chorobami.
W nasionach czarnuszki znajdziemy wiele witamin i składników mineralnych min. witaminę A, C, B6, sód, potas, magnez, żelazo, potas, wapń. Nasiona posiadają ponad 100 związków chemicznych -bogactwo kwasów tłuszczowych, flawonoidów, garbników, fosfolipidów i fitosteroli, kwasów linolowych, oleinowych, dzięki czemu czarnuszka jest źródłem związków o właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych, przeciwgrzybicznych, przeciwnowotworowych i przeciwbakteryjnych.
Czarnuszka – lekarstwo z kuchennej szuflady na różne dolegliwości?
Czarnuszkę możemy wykorzystywać do potraw w postaci nasion oraz z racji dużej ilości kwasów tuszowych w nasionach – tłoczonego na zimno oleju. Czarnuszka wykazuje działanie:
– bakteriobójcze, wirusobójcze, grzybobójcze, przeciwzapalne i przeciwbólowe,
– zwiększa odporność na stres i łagodzi stany depresyjne,
– działa moczopędnie i żółciopędnie,
– działa rozkurczająco na mięśnie gładkie,
– wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry – trądziku, łuszczycy, zapalenia skóry, przyśpiesza gojenie ran, poprawia stan włosów i hamuje ich wypadanie,
– dzięki właściwościom przeciwutleniającym działa przeciwnowotworowo, a przypadku choroby nowotworowej jest pomocna w trakcie leczenia radioterapią (chroni organizm przed negatywnymi skutkami promieniowania),
– zmniejsza objawy alergii i wspomaga leczenie astmy,
– zapobiega anemii,
– działa korzystnie na żołądek i jest pomocna w walce z refluksem,
– chroni przed miażdżycą i nadciśnieniem,
– wspomaga pracę nerek i wątroby,
– wykazuje korzystne działanie dla diabetyków dzięki działaniu obniżającemu poziom cukru we krwi.
Jak spożywać czarnuszkę?
Dzięki dobroczynnym właściwościom czarnuszki warto wykorzystywać ją w kuchni i włączyć do codziennych przypraw. Nasiona czarnuszki mają smak ostry, korzenny, trochę przypominający pieprz oraz korzenny zapach. Dobrze komponuje się z potrawami z drobiu i jagnięciny oraz sałatkami, marynatami do mięs lub jako dodatek do kapusty kiszonej. Nasiona czarnuszki możemy wykorzystywać jako zamiennik pieprzu i dodawać do pieczywa oraz twarogu (dobrze się również sprawdzi w domowej produkcji wina). Przed zastosowaniem nasion, warto je uprażyć, aby wzmocnić ich korzennych smak i zapach aby w ten sposób uwydatnić ich walory smakowe.
Olej z czarnuszki możemy dodawać do potraw na zimno, do surówek. Kupując olej z czarnuszki warto wziąć pod uwagę, aby pochodził z upraw ekologicznych, był tłoczony na zimno, sprzedawany był w ciemnych szklanych butelkach oraz w 100% zawierał olej z czarnuszki tj. nie posiadał innych dodatków które obniżają jego walory. Stosowany zewnętrznie w kosmetyce działa korzystnie na skórę, włosy i paznokcie. W kosmetyce może się również sprawdzić napar z nasion sporządzony jak czarna herbata. W walce z infekcjami grzybiczymi sprawdzi się sporządzona z ziaren czarnuszki – nalewka.
Kto nie powinien spożywać czarnuszki
Ze względu na właściwości rozkurczające, czarnuszka nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży. Osoby cierpiące na hipotensję powinny również unikać nasion i oleju z czarnuszki ze względu na działanie obniżające ciśnienie krwi.