Kombucha to lekko słodki, lekko kwaśny napój z fermentowanej herbat, zawierający symbiozę bakterii i drożdży, który może również obejmować białą, czarną lub zieloną herbatę. Wielu uważa to za smaczne i zdrowe, ale niektórzy entuzjastyczni zwolennicy twierdzą, że jest cudownym eliksirem wpływającym dobroczynnie na poprawę stanu zdrowia.
Kombucha, – co mówią o nim eksperci?
Kombucha to symbiotyczna kultura bakterii i drożdży, które tworzą ciało Kombuchy. Badania naukowe wykazały, że probiotyki i przeciwutleniacze są zawarte w składzie napoju kombucha, który ma właściwości przeciwbakteryjne i detoksykacyjne. Podobnie jak kiszona kapusta, kefir, jogurt i wiele innych fermentowanych produktów spożywczych, niepasteryzowany kombucha może zawierać korzystne bakterie, które wspomagają trawienie i utrzymują zdrowie jelit.
Mikroorganizmy twarzają przeciwutleniacze z polifenoli herbacianych, które chronią komórki wątroby przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Ze względu na kwas octowy i wysoką zawartość katechin, Kombucha skutecznie tłumi zarówno patogeny Gram-dodatnie, jak i Gram-ujemne. Zawiera również kwas glukuronowy tzn. substancję, która łączy się z toksynami i czynnikami rakotwórczymi, tworząc kompleks glukuronidowy, który następnie łatwo usuwa się z organizmu. Ponadto kwas glukuronowy jest niezbędny dla zdrowia chrząstki, tworzenia kolagenu i płynów stawowych. Wysoki poziom witaminy C w Kombucha wspiera odporność organizmu.
Co jest przydatne w herbacie kombucha?
Właściwości przeciwbakteryjne w herbacianym napoju kombucha pomagają w leczeniu różnych zaburzeń i chorób:
- Przywraca mikroflorę jelitową ułatwia detoksykację organizmu pomaga w dnie moczanowej, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ból stawów, ma korzystny wpływ na zaparcia eliminuje nadwagę, posiada pozytywny wpływ na choroby stawów.
- Ponadto właściwości lecznicze napoju herbacianego kambucha są szeroko stosowane w kosmetologii. Na jego bazie wytwarzane są produkty przeciwtrądzikowe, maski do włosów i twarzy. Zastosowanie napoju poprawia pracę gruczołów łojowych, dzięki czemu skóra twarzy staje się odżywiona.
Wartość odżywcza kambucha
Kombucha zamienia się w napój wzbogacony różnymi minerałami, dobroczynnymi enzymami i licznymi witaminami, takimi jak: B1, B2, B3, B6 B9. Ponadto herbata zawiera magazyn składników chemicznych przydatnych dla ludzi: kwasy fruktozowy, mlekowy, szczawiowy, octowy, glukonowy, glukuronowy i usninowy.
Kombucha: użyteczne właściwości
- Silna odporność. Kombucha jest bogata w wysoką zawartość przeciwutleniaczy, co zwiększa energię organizmu i wspomaga układ odpornościowy. Jeśli ktoś codziennie pije ten napój, funkcje obronne organizmu znacznie się poprawią. Ponadto ryzyko rozwoju chorób autoimmunologicznych jest znacznie zmniejszone.
- Detoksykacja. Napar herbaciany ma zdolność oczyszczania organizmu. Sfermentowana herbata zawiera silny odtruwający kwas glukuronowy, który neutralizuje toksyny w wątrobie i usuwa je przez nerki, a także zmniejsza obciążenie trzustki, co jest korzystne dla wątroby. Ponadto kombucha zapobiega szkodliwym wpływom produktów ropopochodnych, żywic, metali ciężkich i pestycydów na organizm.
- Działanie przeciwutleniające. Herbata jest pełna potężnych kwasów organicznych, które chronią organizm przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Przeciwutleniacze usuwają z organizmu wolne rodniki tlenowe i neutralizują ich działania. Tak, więc jeśli regularnie spożywany jest sfermentowany napój, chroni on organizm przed poważnymi chorobami i stanami zapalnymi.
- Działanie przeciwdrobnoustrojowe Właściwości przeciwbakteryjne napoju aktywnie zwalczają patogeny pokarmowe. Zapewniają ochronę przed różnymi mikroorganizmami, które negatywnie wpływają na zdrowie człowieka. Na przykład gronkowiec, pałeczka ropy błękitnej, salmonelloza.
Grzybek herbaciany kombucha – leczenie chorób
Przydatne właściwości napoju służą, jako najsilniejszy antybiotyk. Sfermentowana herbata napotyka szereg patogennych mikroorganizmów i jest używana do celów terapeutycznych. Wskazania do stosowania herbaty są następujące:
- Onkologia. Korzystne właściwości napoju hamują wzrost nowotworów złośliwych i są skuteczne w zapobieganiu nowotworom (na przykład trzustki lub rakowi piersi).
- Cukrzyca. Kombucha hamuje i obniża poziom glukozy we krwi. Ma również działanie lecznicze na funkcje trzustki, wątroby i nerek poprzez zmniejszenie stężenia mocznika we krwi w cukrzycy. Konieczne jest jednak skonsultowanie się z endokrynologiem w sprawie możliwości użycia takiego napoju w różnych formach cukrzycy, ponieważ jest on przygotowywany w słodkim środowisku, musi być rozcieńczony wodą mineralną.
- Zapalenie stawów. Znaczące zalety wyjątkowego napoju w leczeniu wszystkich form zapalenia stawów. Obecność kwasu hialuronowego w herbacie wspomaga odbudowę strukturę chrząstki, zmniejsza ból i zapewnia elastyczność stawów przez rozszerzanie tkanki łącznej.
- Wrzód żołądka. Przeciwutleniacze i fenole (związki organiczne) herbaty zapewniają skuteczne leczenie wrzodów żołądka i łagodzą objawy choroby.
- Problemy z trawieniem. Kombucha to doskonały probiotyk, który stymuluje funkcje trawienia, wspiera zdrowie jelit, eliminuje zaparcia i biegunkę.
- Nadwaga. Napój przyspiesza metabolizm i ogólnie zapewnia prawidłowe trawienie. Dlatego użycie Kombuchy przy odchudzaniu może okazać się skuteczne.
Kombucha nie jest lekiem, ale tradycyjnym napojem o wielu właściwościach prozdrowotnych. Tak jak w przypadku wszystkich produktów spożywczych, umiar jest kluczem. Ważne jest, aby słuchać swojego ciała i określić, czy ten napój jest dobrym wyborem.