Cukier jest jednym z najbardziej kontrowersyjnych produktów naszych czasów. Podczas gdy cukier w takiej czy innej formie: fruktoza, glukoza występuje w prawie wszystkich produktach spożywczych, w tym w zbożach i owocach i warzywach, tendencja do rezygnowania z cukru jest modna. I rzeczywiście, jeśli jest dużo białego cukru w czystej postaci i w słodyczach, będzie to miało wiele skutków ubocznych dla zdrowia. Włączenie nadmiernego spożycia cukru może przyczynić się do utraty wapnia z organizmu. W poszukiwaniu lepszej alternatywy naukowcy skierowali swoją uwagę na słodzik pochodzący z kory znanego drzewa. To jest cukier brzozowy: ksylitol.
Ksylitol czy jest alternatywą dla białego cukru?
Ten naturalny substytut cukru, nie jest węglowodanem, ale należy do grupy alkoholi. Powoli penetruje komórki ciała (w przeciwieństwie do fruktozy) i nie powoduje szybkiego uwalniania insuliny. Według zawartości kalorii nie jest gorszy od cukru. Konieczne jest przestrzeganie dziennej dawki 30 gramów, w przeciwnym razie można wywołać zaburzenie pracy przewodu pokarmowego.
Co to jest cukier brzozowy?
Ksylitol to substancja słodząca wizualnie wyglądająca jak krystaliczny biały proszek. Smakiem bardzo przypomina znany wszystkim biały cukier z buraków, a także brązowy cukier z trzciny cukrowej. Poziom słodyczy jest prawie taki sam. Jednak w przeciwieństwie do w/w ksylitol dostarcza organizmowi około 40% mniej kalorii, a także podlega innym zmianom w organizmie.
Nazwa produktu to cukier brzozowy (cukier drzewny) jest związana z procesem produkcyjnym, ponieważ jest wytwarzany z oddzielonych włókien drewna brzozowego: ksylenu. Z chemicznego punktu widzenia jest to alkohol pentahydrowy, w przeciwieństwie do heksagonalnych cukrów, glukozy lub fruktozy. Z tego powodu taki naturalny słodzik bierze udział w zupełnie innym metabolizmie w organizmie.
Właściwości cukru brzozowego, korzyści ze spożywania ksylitolu
Cukier z drewna brzozowego ma kilka wyjątkowych korzyści zdrowotnych, o których trzeba wiedzieć, aby go docenić.
Ksylitol podczas odchudzania i przy cukrzycy
Wartość kaloryczna ksylitolu (cukru brzozowego) wynosi około 240 kcal na 100 gramów, (czyli 1 gram cukru brzozowego dostarcza około 2,4 kcal), co stanowi 40% mniej niż normalny biały cukier. Dlatego ksylitol, powinien być stosowany przez ludzi, którzy są na diecie odchudzającej lub próbują rozstać się ze złym nawykiem zbyt aktywnego dodawania cukru do różnych potraw.
Czy cukier brzozowy jest odpowiedni dla diabetyków?
Tak, ponieważ metabolizm ksylitolu występuje bez insuliny. Dlatego jest popularnym słodzikiem dla osób cierpiących na tę chorobę. Ponadto cukier brzozowy czyni organizm bardziej wrażliwym na działanie hormonu insuliny, chroniąc w ten sposób przed rozwojem cukrzycy typu II lub insulino oporności.
Jak ksylitol wpływa na zęby i jamę ustną?
Spożywanie cukru brzozowego daje delikatne uczucie świeżości i odrobinę miętowego smaku w ustach. W parze z tym przyjemnym doznaniem kontynuuje się działanie przeciwpróchnicze ksylitolu, co z pewnością ucieszy rodziców słodko usposobionych dzieci i ludzi, którzy bardzo lubią wszystko, co słodkie. Przeprowadzono badania wśród dzieci w wieku szkolnym, które systematycznie żuły gumę na bazie ksylitolu, otrzymane wyniki potwierdziły właściwości przeciwpróchnicze tej substancji.
Stwierdzono, że ksylitol:
- Hamuje powstawanie bakterii próchnicowych
- Zmniejsza ich liczbę w jamie ustnej
- Zmniejsza fermentację cukrów prostych pochodzących z pożywienia
- Zapobieganie osteoporozie.
Inne badanie wykazało, że spożycie cukru brzozowego wpływa na utrzymanie prawidłowej gęstości kości. Można go zakwalifikować, jako środek zapobiegający osteoporozie.
Cukier brzozowy: aplikacja słodzika
Ksylitol jest dobrym substytutem i alternatywą dla cukru białego, dlatego nadaje się, jako słodzik do gorących napojów: herbaty, kawy, kakao, do wypieku domowego różnego rodzaju. Dobrym pomysłem jest użycie go do osłodzenia deserów. W związku z otrzymanymi wynikami badań nad działaniem ksylitolu na organizm ludzki producenci zaczęli wykorzystywać tę substancję w gumie do żucia oraz w paście do zębów o działaniu przeciwpróchniczym.