Sumak to przyprawa robiona z owoców krzewu, który nosi taką samą nazwę. Posiada charakterystyczny, lekko kwaśny smak i czerwonobrunatną barwę. Pochodzi z Turcji i ma formę niezbyt drobno pokruszonego proszku. Po wzięciu go w palce, na skórze pozostaje nieco tłustawy ślad. Sumak wyróżnia się słodkawo-kwaśnym smakiem i intensywną barwą. Kolor tej przyprawy jest na tyle mocny, że w garbarstwie sumak wykorzystywany jest m.in. do malowania skór. Sprawdza się też przy kwaszeniu potraw.
Właściwości sumaka
Sumak posiada wiele cennych właściwości. Działa antygrzybiczo, przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwutleniajaco. Zgodnie ze skalą ORAC, a więc skalą zdolności niszczenia wolnych rodników tlenowych, roślina ta znajduje się w zasadzie na samej górze listy. Cechuje się więc sporą pojemnością antyoksydacyjną. Sumak wykorzystywany bywa przy bólach brzucha czy laksacji. Działa przeciwgorączkowo i zmniejsza objawy uciążliwego przeziębienia oraz stany zapalne skóry.
Produkt ten jest bogaty w witaminę C oraz cenne kwasy tłuszczowe omega 3. W składzie sumaka znaleźć można ponadto wiele minerałów takich jak wapń, magnez czy potas. Stosowanie sumaka wpływać może pozytywnie na profilaktykę chorób serca. Nie bez powodu przyprawa ta w tradycyjnej kuchni tureckiej dodawana jest do tłustych mięs. Roślina ta bowiem wykazuje właściwości ułatwiające funkcjonowanie układu trawiennego. Przekłada się to na lepsze przyswajanie potraw tłustych i mięsnych. Wszystko to na skutek obecności dużej ilości garbników (do 21%).
Często stosowane są również wyciąg z liści czy nasion sumaka. Usprawnia on procesy trawienne, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, likwidując uciążliwe laksacje. Polecany jest osobom, które na co dzień borykają się z problemem nadmiernych wzdęć czy gazów po spożyciu posiłku. Zdaniem ekspertów właściwości antybakteryjne sumaka są ogromne. Działa on m.in. na salmonellę. Woda z dodatkiem odrobiny tej przyprawy wykorzystywana może być z powodzeniem do płukania warzyw i owoców. W wielu krajach arabskich sumak stosowany jest podczas leczenia chorób. Zmniejsza bowiem gorączkę i inne objawy przeziębienia.
Zastosowanie sumaka w kuchni
Sumak to przyprawa bardzo popularna w kuchni krajów arabskich, Turcji czy na Bliskim Wschodzie. Jest charakterystyczna m.in. dla kuchni libańskiej. W wymienionych regionach stanowi podstawowy składnik kwasowy wielu potraw. W innych krajach w tym celu wykorzystywane są cytryny, ocet bądź tamaryna. Sumakiem smaruje się przed grillowaniem ryby czy kurczaka, które potem trafiają do kebabów. Sok z sumaka stanowi z kolei dopełnienie wielu sałatek i marynat. W postaci startej można go dodawać do gulaszu przygotowywanego z kurczaka i warzyw oraz do wszelkiego rodzaju zapiekanek. Połączenie jogurtu naturalnego z sumakiem to popularny sos stosowany w kebabach.
Obecnie sumak jest coraz bardziej dostępny i w Polsce. Zakupić go można zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i przez internet. To przyprawa o wyjątkowych właściwościach, która z powodzeniem może zastąpić sól.