Moringa to roślina o naprawdę wyjątkowych właściwościach odżywczych i leczniczych. Zawiera aż cztery razy więcej witaminy A niż marchew, 17 razy więcej białka niż mleko, siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze oraz 25 razy więcej żelaza niż szpinak. Nie bez powodu nazywana jest więc drzewem długowieczności. Należy do grupy tzw. superfoods, a więc najzdrowszej żywności na świecie.
Moringa – charakterystyka
Moringa olejodalna jest rośliną o wyjątkowych właściwościach odżywczych. Znajduje więc zastosowanie w medycynie naturalnej, kosmetyce czy kuchni. W zasadzie wykorzystać można wszystkie jej części. Kwiaty, liście i kora drzewa, podobnie jak korzenie smakujące niczym chrzan, stanowią cenny surowiec leczniczy. Z ziaren pozyskiwany jest z kolei olej moringa, który wykorzystać można w kuchni oraz do pielęgnacji skóry. Dodatkowo ziarna z uwagi na swoje właściwości antybakteryjne stosowane mogą być do oczyszczania wody. Z kory moringi wytwarza się liny i papier.
Moringa zaliczana jest do rodziny moringowatych. Czasem nazywana jest drzewem ben lub drzewem pałeczkowym. Wywodzi się z północno-zachodniej części Indii oraz z Pakistanu. Obecnie rośnie w Afryce, Azji i Ameryce Południowej. To roślina odporna na suszę, która osiąga do 10 metrów wysokości.
Właściwości lecznicze i odżywcze
Moringa to roślina bogata w wiele cennych składników. Poza witaminami A C i E oraz żelazem i potasem zawiera m.in. mangan istotny dla kości i stawów, chrom wskazany dla osób żyjących w stresie oraz bor. To pierwiastek, który niezbędny jest do prawidłowej pracy mózgu. Ponadto w skład rośliny wchodzi 26 różnych substancji, które hamują procesy zapalne, nienasycone kwasy tłuszczowe omega 9, omega 6 i omega 3, a także 46 przeciwutleniaczy. Tym samym moringa znajduje się w grupie produktów o rekordowo wysokiej pojemności oksydacyjnej, która ujmowana jest w skali ORAC. Dzięki temu ma doskonałe zdolności neutralizujące wolne rodniki. Tym samym chroni organizm przed starzeniem się stresem oksydacyjnym. Zapobiega rozwojowi schorzeń serca, cukrzycy czy nowotworów.
Najważniejsze przeciwutleniacze wchodzące w skład moringi to chlorofil, salwasterol oraz zeatyna. Zeatyna sprawia, że witaminy, mikro i makroelementy oraz aminokwasy są lepiej wchłaniane przez organizm człowieka. Salwesterol działa przeciwnowotworowo. Chlorofil z kolei wspomaga proces oczyszczania organizmu. Stosowany bywa w leczeniu anemii, bo zastępuje organizmowi hemoglobinę. Pod względem strukturalnym jest do niej bardzo podobny. Nic więc dziwnego w tym, że drzewo to nazywane jest drzewem długowieczności.
Morigna – zastosowanie praktyczne
Owoce moringi, jej liście i młode pędy po ugotowaniu są niemal jak warzywa. Korzenie, wyciąg z kory i liście działają przeciwzapalnie. Z nasion, jak już wspomniano wyżej, otrzymywany jest olej, który wykorzystywany jest w kosmetyce czy kuchni. Ziarna z kolei służą do oczyszczania wody, bo mają silne właściwości antybakteryjne. Z kory tworzy się papier i liny.
W kosmetyce zastosowanie znalazł przede wszystkim olej z moringii. Wciera się go we włosy lub skórę. Stosowany może być również do masażu. Liście moringii mają smak podobny do rzeżuchy. Jeść je można jak szpinak. W formie ususzonej i zmielonej stanowią dodatek do sałatek czy koktajli.