Liofilizacja żywności – właściwości zdrowotne

Najprościej mówiąc liofilizacja to proces suszenia żywności za pomocą jej mrożenia. Tę metodę odkryli pierwsi Indianie Quechua. Żywność pozostawiona w niskiej temperaturze zamarzała i traciła wodę. W dzisiejszych czasach do tego procesu używa się specjalnych maszyn oraz urządzeń.

Zalety żywności liofilizowanej

 

Wysuszona żywność za pomocą procesu liofilizacji nie traci białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin, składników mineralnych, oraz zachowuje cały czas taki sam smak. Na początku taką żywność spożywano w czasie II wojny światowej przez wojska armii Stanów Zjednoczonych. Potem ten proces wykorzystywał NASA. Natomiast dziś po taką żywność chętnie sięgają podróżnicy i sportowcy.

Kolejną zaletą żywności Liofilizowanej jest to, że można przygotować z niej bardzo prosto posiłki. Są też bardzo szybkie w przygotowaniu.

Opakowania są bardzo lekkie tak więc łatwo jest je zapakować i przewozić. Dziś te produkty są powszechnie dostępne. Przeważnie wystarczy zalać je wodą i mamy gotowe danie.

Właściwości zdrowotne

 

Żywność liofilizowana jest zdrowa i ma wiele właściwości odżywczych. Produkty te zachowują długi okres ważności, a przede wszystkim nie zawierają żadnych barwników oraz konserwantów. Oczywiście nie można nią zastępować naturalnego jedzenia, ale jest to dobra alternatywa, aby zjeść odżywczy wartościowy posiłek zamiast zupy w proszku.

A co można liofilizować?

 

Procesowi liofilizacji można poddawać większość produktów spożywczych.

Można liofilizować przede wszystkim produkty naturalne: grzyby, zioła, warzywa, owoce. A także mięso, ryby, wędlinę w niewielkich ilościach.

Proces liofilizacji wykorzystuje się również w dziale farmaceutycznym. Tutaj można poddawać liofilizacji lekarstwa , jak i szczepionki czy szczepy pewnych dobrych bakterii np.: probiotyki.

Kiedy warto sięgać po żywność liofilizowaną?

 

Warto sięgać po taką żywność szczególnie w ekstremalnych, trudnych sytuacjach gdzie są kiepskie warunki. Kiedy naprawdę jest, to konieczne. Ta żywność jest zdrowa, ma wiele wartości odżywczych, nie traci na walorach smakowych, jak i witaminowych, kolorystycznych. jest jednak ciężka w przechowywaniu, ponieważ musi być w suchym miejscu nie może się dostać do tej liofilizowanej żywności wilgoć. Jest droga ze względu na proces jej wytwarzania. Dlatego stosowana jest przeważnie tylko w trudnych warunkach lub do zadań specjalnych.

Ekologia a liofilizacja

 

Nie ma przeciwwskazań, aby liofilizować produkty ekologiczne. Jest, to wręcz wskazane i popularne. Liofilizacja w dużym stopniu współgra z naturą.

Wady

 

Przede wszystkim długi proces wytwarzania takich produktów żywnościowych. Na skalę przemysłową jest dość nieopłacalny, ponieważ potrzeba do wykonywania liofilizacji wiele energii. Produkty spożywcze zamraża się do temperatury -40 stopni Celsjusza oraz pod niskim ciśnieniem atmosferycznym. A wszystkie te procesy, aby wytworzyć, żywność liofilizacyjną generują bardzo duże zużycie tak cennej dziś energii. Tak więc to jest jeden wielki minus co do produkcji tej żywności na dużą skalę.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top