Lucerna to niepozorna roślina, której właściwości nie zostały docenione. W Polsce jest ona głównie stosowana na paszę dla bydła. Jednak już dawno temu wykorzystywano ją w medycynie, w walce z różnymi dolegliwościami.
Lecznicze właściwości lucerny
Lucerna ma przede wszystkim bardzo wzmacniające działanie. Jest ona źródłem witaminy A, B, C, D, E i K. Ponadto posiada ona także w swoim składzie takie minerały jak np. magnez, fosfor, wapń, cynk, mangan, żelazo, krzem, miedź i potas.
Lucernę można przede wszystkim zastosować w kuchni. Jej liście są jadalne zarówno na na surowo, jak i w wersji gotowanej. Kiełki nasion lucerny można dodawać do sałatek lub na kanapki. Mają one doskonałe działanie wzmacniające. Są także bogate w witaminę C.
Warto wspomnieć, że lucerna oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn, wpływa na wzmocnienie odporności, działa antybakteryjnie, łagodzi wszelkie dolegliwości związane z trawieniem, pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia też działanie układu nerwowego i oczyszcza drogi moczowe.
Jak hodować kiełki lucerny
Hodowanie kiełków lucerny jest bardzo proste. Wystarczy przede wszystkim wypłukać nasiona, włożyć je do słoika i zalać letnią wodą. Kiedy nasiona napęcznieją, wodę można wylać i jeszcze raz przepłukać słoik. Następnym krokiem jest obwiązanie go gazą i włożenie nasion na gazę. Słoik trzeba odstawić w ciepłe miejsce na mniej więcej tydzień.
Bardzo ważne jest to, aby spryskać kiełki 2-3 razy dziennie letnią wodą. Kiedy osiągną one około 3 centymetry można je przeznaczyć do spożycia.
Kwiaty i liście lucerny
Oprócz kiełków lucerny bardzo wartościowe są także liście i kwiaty tej rośliny. Zarówno świeże, jak i suszone niosą za sobą wiele korzyści dla organizmu. Najlepiej wykorzystać lucernę, która pochodzi z upraw ekologicznych. Wtedy mamy całkowitą pewność, że nie ma w niej żadnej chemii, nawozów i oprysków.
Zdrowie na talerzu
W przypadku różnych dolegliwości związanych z trawieniem, wątrobą, apetytem, a także nerwami warto wykorzystać napar z kwiatów. Wystarczy jedną łyżeczkę kwiatów zalać wrzątkiem. Dobrym rozwiązaniem są także kąpiele wzmacniające. Przydają się one np. po zakończeniu kuracji antybiotykami. W tym celu do kąpieli warto dodać odwar z ziela lucerny lub napar z jej kwiatów. Takie kąpiele potrafią także działać uspokajająco. Przyspieszają też zasypianie i wyciszają.
Lucernę można włączyć do codziennej diety. Jej charakterystyczny smak jest niezwykłym urozmaiceniem, a także bardzo korzystnym suplementem diety. Na rynku dostępne są też specjalne suplementy w formie tabletek, które powinny przyjmować szczególnie osoby, które wymagają ogólnego wzmocnienia organizmu, podniesienia odporności, zmagają się z miażdżycą, stanem zapalnym dróg moczowych, a także różnymi dolegliwościami związanymi z układem trawienia. Mimo że lucerna to dość niepozorna i zapomniana roślina, warto zwrócić na nią szczególną uwagę.