Wiele się obecnie słyszy o pestycydach i o tym, że nie są obojętne dla naszego zdrowia. Zgromadzone w organizmie mają wpływ procesy rakotwórcze i zaburzają gospodarkę hormonalną. Pestycydy to inaczej środki ochrony roślin uprawnych, ale zakres ich działania jest dużo szerszy i ma zastosowanie również w innych celach. Substancje te używane w rolnictwie zwalczają szkodliwe dla uprawianych warzyw i owoców organizmy, głównie owady, grzyby i chwasty. Dzięki temu hodowane warzywa i owoce rosną zdrowe, ładne i na pierwszy rzut oka bez żadnych wad. Jest to ogromny plus, ponieważ wpłynęły na większą ilość plonów i mniejsze straty z upraw.
Unikaj pestycydów
Jak wiadomo wszystko ma zarówno swoje plusy i minusy. Minusem jest niestety przede wszystkim obecność pestycydów w spożywanych przez nas warzywach i owocach. Stężenie tych substancji, na jaką narażony jest konsument nie jest na pewno takie wysokie, jak np. w przypadku pracownika wykonującego pryskanie, ale nie jest całkowicie wyeliminowane. Każde użycie pestycydów przez producentów jest kontrolowane przez odpowiednie organy i ustalone są odpowiednie normy, jednak mimo wszystko pestycydy mogą trafiać do naszego organizmu wraz ze spożywanymi owocami i warzywami. Najwięcej pestycydów wykrywanych jest w jabłkach, truskawkach, gruszkach, marchewce, sałacie, pomidorach i selerze.
Istnieją na szczęście sposoby, które pomogą pozbyć się pestycydów
Wyłącznie mycie owoców i warzyw nic nie da, gdyż najczęściej pestycydy są oleiste i odporne na zmywanie wodą, a głównie dlatego, aby nie zostały zmyte przez deszcz. Mycie pomaga w usunięciu bakterii, pyłów i innych zabrudzeń, więc również jest niezbędne, ale w przypadku pestycydów zdecydowanie niewystarczające. Na rynku dostępne są gotowe płyny do mycia, które pomagają w pozbyciu się jednocześnie bakterii, jak i pestycydów. Skład takich płynów bazuje głównie na kwasie, który dobrze sobie z nimi radzi. Wystarczy dodać do wody odpowiednią ilość płynu i przepłukać w niej produkty przez ok. 3 min.
Domowe sposoby
Oprócz tego istnieją domowe sposoby, do których należą ocet i soda oczyszczona. Pierwszym etapem jest przepłukanie warzyw, owoców w wodzie z octem spirytusowym lub jabłkowym – ok. 150 ml octu na 1 litr wody, a następnie w wodzie połączonej z sodą oczyszczoną, mającą odczyn zasadowy. 1 łyżka sody na 1 litr wody. Na końcu dobrze jest dodatkowo wypłukać w czystej wodzie. Początkowo kwaśne środowisko, a następnie zasadowe daje gwarancję pozbycia się pestycydów. Jeśli łatwo można wyczuć, że owoce, czy warzywa są mocno oleiste, warto obrać je jeszcze ze skóry przed spożyciem. Ważne jest też, aby zakupy robić z głową i wybierać raczej sezonowe produkty oraz od lokalnych dostawców, wówczas istnieje szansa. Że nie zostały dodatkowo pryskane na czas transportu.
Warzywa i owoce są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Zawarte w nich liczne witaminy i minerały sprawiają, że duża część posiłków spożywanych codziennie powinna składać się właśnie z tych produktów. Świetnie wpływają na uzupełnianie niedoborów i konkretnie działają na poszczególne organy i funkcje. Ich działanie jest niezastąpione, dlatego często powinno się po nie sięgać. Warto, jednak wiedzieć, co zrobić aby z drugiej strony nie szkodzić sobie poprzez spożywanie zawartych w warzywach i owocach niesprzyjających pestycydów.