Miód nie jest zwykłym pokarmem. Otrzymywano go już w starożytności i przez wiele wieków uważany był za specyfik magiczny, leczący wiele chorób i dodający sił. Współcześnie dysponujemy narzędziami, które pozwalają sprawdzić, z czego się składa i jakie jest jego faktyczne działanie. Okazuje się, że starożytni medycy mieli sporo racji.
Jaki jest skład miodu?
Pod względem budowy chemicznej, miód składa się głównie z cukrów (glukozy i fruktozy), które stanowią około 70-80% jego masy, kolejne 10-20% to woda. Oprócz tego w skład miodu wchodzą również substancje o działaniu prozdrowotnym, takie jak enzymy, kwasy organiczne, fenole, aminokwasy, flawonoidy oraz witaminy i składniki mineralne. To właśnie te substancje sprawiają, że miód wykazuje aktywne działanie i pomaga leczyć różne schorzenia.
Miód wspiera odporność i pomaga podczas przeziębienia
Fakt ten został potwierdzony przez liczne badania. Miód stymuluje układ immunologiczny i wykazuje działanie bakteriobójcze przeciw różnym szczepom bakterii chorobotwórczych. Stosowany podczas przeziębienia działa przeciwzapalnie, łagodzi kaszel i zmniejsza podrażnienie gardła. Działa także napotnie i przeciwgorączkowo. Profilaktyczne stosowanie miodu zaleca się u osób z obniżoną odpornością, szczególnie u starszych dzieci.
Miód w chorobach żołądka
Dzięki właściwościom przeciwzapalnym miód jest zalecany w stanach zapalnych żołądka i jelit. Poprawia trawienie i sprzyja wzrostowi pożytecznych bakterii jelitowych. Stosowanie miodu daje również pozytywne rezultaty w chorobie wrzodowej, gdyż przyczynia się do poprawy gojenia uszkodzeń błony śluzowej. Substancje zawarte w miodzie przyczyniają się do utrzymania odpowiedniego pH soku żołądkowego oraz usprawniają perystaltykę przewodu pokarmowego. Ze względu na swoje właściwości regulujące, może on być stosowany zarówno w zaparciach, jak i w przewlekłych biegunkach.
Miód wspomaga serce i układ krwionośny
Prozdrowotne właściwości miodu dotyczą również układu krwionośnego. Składniki aktywne w nim zawarte uelastyczniają naczynia krwionośne, chroniąc je przed uszkodzeniami. Działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne sprawia, że miód jest sprzymierzeńcem osób chorujących na miażdżycę i nadciśnienie. Korzystny wpływ na układ krwionośny mają również rozkurczające i uspokajające właściwości miodu.
Miód wspiera gojenie ran
Wpływ miodu na gojenie ran znany jest od bardzo dawna. Jest on również potwierdzony przez najnowsze badania. Substancje antybakteryjne zapobiegają infekcjom rany, a przeciwzapalne i regenerujące przyspieszają procesy gojenia. Właściwości miodu pszczelego zostały wykorzystane przy tworzeniu nowoczesnych opatrunków dla osób z ranami przewlekłymi i odleżynami. Skuteczność stosowania preparatów z miodem, w przypadku leczenia ran przewlekłych jest wielokrotnie wyższa, niż ma to miejsce w przypadku standardowej terapii.
Wykorzystanie miodu w kosmetykach
Ze względu na pozytywny wpływ na skórę, miód jest również szeroko wykorzystywany w preparatach kosmetycznych. Zalecany jest przy problemach z trądzikiem, podrażnieniami i przesuszeniem cery.
Czy miód jest dobry dla każdego?
Mimo wielu korzystnych właściwości miód nie jest dla wszystkich. Nie powinny go stosować np. osoby z cukrzycą i niemowlęta do 12 miesiąca życia.
Miód stanowi źródło cennych składników, które wpływają korzystnie na cały organizm. Najlepsze efekty daje spożywanie go w formie odstanych roztworów przygotowanych z miodu i wody w temperaturze pokojowej. Dodawanie go do gorącej herbaty nie jest najlepszym rozwiązaniem, gdyż wysoka temperatura powoduje straty wielu prozdrowotnych substancji.