Pieprz Cayenne to rodzaj sproszkowanej papryczki chili, która pierwotnie była uprawiana w Ameryce Środkowej i Południowej, a sprowadzona została do Europy w XV wieku przez Krzysztofa Kolumba. Papryka Cayenne jest popularną przyprawą stosowaną w wielu różnych regionalnych stylach gotowania i od tysięcy lat jest używana w medycynie. Pieprz Cayenne jest naturalną przyprawą, której regularne stosowanie może przyczynić się do utraty zbędnych kilogramów. Głównym aktywnym składnikiem pieprzu cayenne jest kapsaicyna, która występuje również w innych rodzajach papryki.
Właściwości kapsaicyny zawartej w pieprzu Cayenne
Pieprz Cayenne zawiera fitochemiczną kapsaicynę, która odpowiada za jej pikantność i wspomaga odchudzanie. Działa poprzez wiązanie się z neuroreceptorami, co indukuje napływ wapnia. To powoduje wiele odpowiedzi komórkowych, takich jak: zwiększenie poziomu enzymów przeciwutleniających i zmniejszenie ekspresji białek prozapalnych. To z kolei pomaga wypłukać toksyny i zwiększa tempo metabolizmu. Naukowcy odkryli również, że dodanie pieprzu Cayenne do posiłków doprowadziło do wzrostu indukowanego dietą utleniania lipidów i termogenezy, co przekłada się na jej właściwości odchudzające.
Pieprz Cayenne hamuje apetyt
Co ciekawe, papryka Cayenne może zmniejszyć głód i zapewnia uczucie pełności po zjedzonym posiłku na dłużej. W jednym z badań na grupie osób, które spożywały czerwoną paprykę przy każdym posiłku, odczuwały zwiększone uczucie sytości i mniejszy głód. Wyniki badań sugerują, że dodanie kapsaicyny do diety może hamować apetyt, prowadzić do zmniejszenia spożycia kilokalorii, a tym samym do zwiększenia utraty masy ciała. Jedno badanie wykazało, że zmniejsza produkcję hormonu głodu- greliny.
Pieprz Cayenne zwiększa metabolizm
Uważa się, że oprócz przyspieszenia tempa przemian metabolicznych, pieprz Cayenne pomaga także spalać kalorie. Podczas spożywania ostrej przyprawy, dochodzi do wzrostu temperatury ciała i redukcji tkanki tłuszczowej. Odbywa się to poprzez proces zwany termogenezą indukowaną dietą, która powoduje zwiększenie metabolizmu. Badania z 2011 roku wykazały, że osoby nie spożywające pikantnych przypraw osiągały lepsze wyniki podczas odchudzania, gdy zaczęły przyjmować kapsułki zawierające Cayenne. Ale chociaż kapsaicyna pomaga zwiększyć metabolizm, ogólny efekt jest niewielki. Ważne jest również, aby wiedzieć, że ludzie, którzy regularnie spożywają pieprz Cayenne, nie czerpią z nich tych samych korzyści co wcześniej w miarę upływu czasu, ponieważ ich ciała dostosowują się do efektów.
Pieprz Cayenne może obniżyć ciśnienie krwi
Wysokie ciśnienie krwi stanowi ogromne zagrożenie dla zdrowia. Badania na zwierzętach wykazały, że obecna w Cayenne kapsaicyna może obniżać wysokie ciśnienie krwi.
Pieprz Caynenne poprawia trawienie
Pieprz cayenne może zwiększyć obronę żołądka przed infekcjami, zwiększyć produkcję płynów trawiennych i dostarczyć enzymy do żołądka, wspomagając trawienie. Ponadto, podczas gdy niektórzy uważają, że ostre jedzenie może powodować wrzody żołądka, pewne badania wykazały, że kapsaicyna w papryce Cayenne może faktycznie pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka.
Sposoby na wzbogacenie diety w pieprz Cayenne
Najlepszym sposobem jest zakupienie sproszkowanego pieprzu Cayenne i dodawanie go do wielu ulubionych potraw, takich jak: sałatki, jajka, marynaty, koktajl z wodą, napój proteinowy. Około 28 gramów świeżej papryki chili lub 1 gram suszonej papryki chili może wystarczyć, aby przyniosło to oczekiwane efekty.
Są osoby, które nie lubią smaku Cayenne, dlatego warto dodawać go do potraw, które już są aromatyczne, takich jak curry, gulasz, meksykańskie chilli con carne.
Można także zrobić napar, używając do 1 łyżeczki sproszkowanej papryki Cayenne na szklankę wody i spożywać kilka razy dziennie. Napar może wywołać podrażnienie oczu, nosa lub gardła, dlatego zawsze należy zaczynać od małej dawki, aby zobaczyć, jak reaguje ciało po jego spożyciu.