10 właściwości kurkumy

Kurkuma to tradycyjna indyjska przyprawa, która zyskuje coraz większą popularność w Polsce. Stosowana była jeszcze w okresach przed naszą erą, a szereg badaczy i dietetyków docenia jej szerokie zastosowanie i właściwości medyczne. Czy kurkuma rzeczywiście leczy? Poznaj 10 najważniejszych, dzięki którym na stałe wprowadzisz ją do swojego sposobu żywienia.

 

KURKUMA – 10 NAJWAŻNIEJSZYCH WŁAŚCIWOŚCI

 

1. Wspomaga koncentrację, procesy myślowe i ogólną pracę mózgu – może dzięki temu zapobiec alzheimerowi.

2. Zwalcza stany zapalne wywołane infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybiczymi.

3. Skutecznie obniża cholesterol i cukier we krwi, co zapobiega m.in. miażdżycy.

4. Jest naturalnym środkiem podnoszącym odporność i pracę układu immunologicznego.

5. Dzięki antyoksydantom walczy z wolnymi rodnikami, co wiąże się z zahamowaniem procesów starzenia i działaniem antynowotworowym.

6. Skutecznie leczy problemy układy trawiennego, oczyszcza też wątrobę.

7. Sprzyja utrzymaniu prawidłowego wzroku i zapobiega chorobom oczu.

8. Podana zewnętrznie  – np. w postaci maseczki, działa antybakteryjnie i antytrądzikowo.

9. Łagodzi bóle miesiączkowe.

10. Obecność polifenolów pomaga w profilaktyce walki z rakiem dowolnego narządu.

KURKUMA W KUCHNI – DO CZEGO JĄ DODAWAĆ?

Kurkumę dodaje się zazwyczaj jako składnik marynaty do mięsa lub znanej wszystkim przyprawy curry. Dzięki niej uzyskujemy złocisty kolor potraw i różnych produktów np. musztardy. Jeśli na opakowaniu jakiegoś z nich zobaczymy nazwę „E100” możemy być pewni, że chodzi o kurkumę. Pieczenie, smażenie, gotowanie – wszędzie tam, gdzie chcemy uzyskać złoty efekt, wybierzmy indyjską przyprawę. Wedle upodobań można dodać ją do klasycznych kanapek lub herbaty. Kurkuma to błonnik, witaminy (np. C, E, K, B6) i cenne minerały – fosfor, magnez, potas, cynk, wapń. Posiada także olejki eteryczne. Regularne stosowanie może rzeczywiście podnieść działania różnych układów człowieka, pozytywnie wpłynąć na zdrowie i w dłuższej perspektywie zaowocować. Skierowanie się w stronę indyjskiej kuchni jest też jednocześnie skierowaniem się w stronę indyjskiej medycyny naturalnej – a ta jest nie tylko skuteczna, ale i bezpieczna.

KURKUMA W KOSMETYCE

Nie wszystkie z kobiet mają świadomość, że kurkuma jest wykorzystywana przy produkcji kosmetyków. Przydaje się np. w tworzeniu podkładów do twarzy, korektorów likwidujących przebarwienia, maseczek i płukanek do łamliwych włosów. Czasami stanowi też składnik perfum, których nuta zapachowa przenosi w egzotyczną rzeczywistość i nadaje orientalną atmosferę. Kurkuma włączona do pielęgnacji (np. jako składnik balsamów, kremów czy peelingów) nawilża, odżywia, redukuje cienie pod oczami i zmarszczki. Może zniwelować świeżo pojawiający się cellulit, rozświetlić skórę i wzmocnić je elastyczność. Osoby z cerą tłustą i mieszaną ucieszą się szczególnie – kurkuma dzięki właściwościom antybakteryjnym, świetnie poradzi sobie z trądzikiem i zmianami jakie po nim zostały. Zastosowanie przyprawy jest szerokie i zregeneruje organizm zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top