Buraki stanowią super pożywienie, które potrafi regenerować nasz organizm, odtruwa, oczyszcza, uzdrawia, jak i dodaje sporo energii. Od dawien dawna spożywano liście buraka. Zaś jego korzeń był już doceniany przez starożytnych Rzymian. Pokładali oni wiarę w to, że tak intensywny czerwony kolor buraka ma właściwości oczyszczające krew, jak i dodaje ogromnej siły i motywacji do walki. Jakie tak naprawdę właściwości posiadają buraki? Na to pytanie postaramy się odpowiedzieć w poniższym artykule.
Są zasadotwórcze
Potrafią przywrócić równowagę kwasowo-zasadową po pokarmach, które zakwasiły nasz organizm. Zakwaszony organizm jest idealnym miejscem dla rozwoju wielu różnych chorób, w tym również i nowotworów. Tak nie będzie w stanie rozwijać się w środowisku zasadowym.
Wykazują działanie przeciwzapalne
Antocyjany stanowią jedne z bardziej aktywnych związków, które znajdują się właśnie w burakach. Neutralizują one wolne rodniki i działają przeciwzapalnie. Wolne rodniki są przyczyną rozwoju wielu chorób, powodują dużo szybsze starzenie się naszego organizmu, jak i go osłabiają.
Stanowią doskonałe źródło energii
Burak, a tym bardziej przyrządzony z niego sok to doskonałe źródło energii. Potrafi również zmniejszyć uczucie zmęczenia i poprawić wydolność organizmu. Przeprowadzone badania pokazały, że spożycie soku z buraka przed bardzo intensywnym wysiłkiem fizycznym wolniej pozytywnie na wydolność całego organizmu. Trzeba jednakże pamiętać o tym, że tyczy się to wyłącznie osób, które taki sok piją regularnie.
Obniżają ciśnienie krwi
Buraki znacznie poprawiają przepływ krwi w naszym organizmie i obniżają przy tym ciśnienie dzięki redukcji ciśnienia skurczowego krwi. Ma to miejsce dzięki azotanów zawartym w burakach. Poza tym buraki rozszerzają naczynia krwionośne, co wpływa zbawiennie na pracę serca i całego układu krążenia.
Wykazują działanie antynowotworowe
Zawarte w burakach substancje eliminują, jak i spowalniają wzrost komórek nowotworowych – tym bardziej sok przyrządzony z buraka. Naukowcy zajmujący się badaniami podkreślają jednakże, że chodzi wyłącznie o sok domowej roboty, a nie kupny. A wszystko to jest zasługą zawartej w burakach betaniny, czyli antyutleniacza, który ochrania przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Czerwone pigmenty zawarte w buraku eliminują wolne rodniki, które uszkadzają nasze DNA.
Poza tym buraki:
- Wzmacniają układ nerwowy i doskonale wpływają na procesy poznawcze takie jak, chociażby myślenie, pamięć i planowanie,
- wzmacniają nasza odporność, a także wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe,
- dostarczają wielu witamin i minerałów,
- spowalniają procesy starzenia,
- przyspieszają wydalanie toksyn i usuwają szkodliwe drobnoustroje,
- oczyszczają i odtruwają organizm i krew.
Dodatkowo znacznie zmniejszają ryzyko zachorowania na takie przypadłości jak choroby nerek, chorobę Alzheimera, osteoporozę, choroby serca i układu krwionośnego, zawały i udary serca, miażdżyca. Zatem nie ma na co czekać. Warto często sięgać po buraki, jak również spożywać wyciśnięty z nich sok.