W nowoczesnym świecie mającym obsesję na punkcie tłuszczów i zdrowego odżywiania warto pamiętać, że nie wszystkie tłuszcze są złe i szkodliwe. Istnieją przecież lipidy, które nie tylko nie szkodzą, ale wręcz warunkują prawidłowe działanie ludzkiego organizmu. Należą do nich przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega-3. Ponad wszelką wątpliwość, niezliczone badania dowodzą, że stanowią one niezwykle istotną część zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety. Warto zatem wiedzieć na ich temat nieco więcej.
Czym jest kwas tłuszczowy?
Kwasy tłuszczowe są jedną z podstawowych cegiełek budujących nasz organizm. Podczas trawienia pobierane wraz z pożywieniem tłuszcze, rozkładają się na kwasy tłuszczowe, które następnie mogą zostać wchłonięte przez krew. Ludzki organizm nie potrafi samodzielnie wyprodukować takich związków, w związku z czym ich jedynym źródłem jest przyjmowane pożywienie. Warto zatem zadbać o to, aby było ono bogate w te związki.
Istnieją dwa szczególnie ważne kwasy tłuszczowe omega-3. Są to kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Choć pełnią w organizmie różne role, ich działanie jest niezbędne, a niedobór z pewnością odbije się w niekorzystny sposób na zdrowiu. Ludzki organizm potrzebuje tych kwasów do codziennego, prawidłowego funkcjonowania, a jednocześnie czerpie z nich moc dodatkowych korzyści zdrowotnych.
Właściwości DHA i EPA
Kwasy omega-3 wspaniale obniżają poziom cholesterolu złego, jednak ich podstawową i najważniejszą funkcją jest obniżanie poziomu triglicerydów we krwi. Mają również udowodnione, niezwykle silne działanie przeciwzapalne, co jest bardzo często wykorzystywane w profilaktyce oraz leczeniu różnorodnych chorób, w tym zaburzeń układu pokarmowego czy sercowego.
Kwasy DHA i EPA stanowią również budulec naszych komórek. Sprawiają, że błona komórkowa funkcjonuje prawidłowo, co z kolei wpływa na wszystkie procesy życiowe. Omega-3 w znacznym stopniu poprawiają także pracę serca i mózgu, zwiększają odporność organizmu, a nawet zmniejszając tempo rozwoju miażdżycy.
Są szczególnie istotne podczas kształtowania i pracy mózgu już w życiu płodowym.
Źródła kwasów omega-3 w codziennej diecie
Z racji tego, że kwasy DHA i EPA są związkami egzogennymi niezwykle ważne jest właściwe bilansowanie codziennej diety tak, aby była ona bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe. Gdzie zatem znaleźć omega-3 w pożywieniu?
Najlepszymi źródłami kwasów omega-3 w jedzeniu są tłuste ryby morskie tj., makrela, śledź, łosoś, sardynki czy sardele. Tylko nieznacznie mniej kwasów znajduje się w mięsie tuńczyka, halibuta czy pstrąga tęczowego. Wegetarianie i weganie mogą z kolei czerpać DHA i EPA z nasion chia, oleju rzepakowego, oleju lnianego czy też z oliwy extra virgin. W przypadku podejrzenia niedoborów omega-3 w diecie, z pewnością warto też rozważyć suplementację.
Choć słowo tłuszcz z reguły kojarzy się dość negatywnie, warto pamiętać, że nie każdy jest zły i szkodliwy. Wybierając wartościowe tłuszcze takie jak kwasy omega-3 – DHA i EPA, dostarczamy swojemu organizmowi fantastycznie odżywczych składników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i zdrowego życia.