7 najlepszych źródeł magnezu w codziennej diecie

Magnez stanowi bardzo istotny pierwiastek, który pełni kluczową funkcję w organizmie. Niemniej jednak większość osób ma spore niedobory magnezu, który może doprowadzić do wielu zaburzeń i chorób. Szybkie męczenie się, drżenie mięśni, a także rozdrażnienie to wyłącznie podstawowe symptomy niedoboru magnezu. Magnez jest niezbędny dla właściwego funkcjonowania układu immunologicznego, mięśniowego i nerwowego. Poniżej prezentujemy 7 najlepszych źródeł magnezu w codziennej diecie.

Kakao

 

ao to prawdziwa skarbnica magnezu. Warto każdego dnia zjeść, chociażby kawałek gorzkiej czekolady. Jakie kakao będzie najzdrowsze? W sklepie zwykle możemy spotkać klasyczne kakao. Warto jednakże zamówić w internecie prawdziwe surowe kakao. Surowe ziarna nie są ani prażone, ani palone, a tylko fermentowane i suszone. Dzięki takiemu postępowaniu zachowują swoje silne właściwości, jak chociażby antyoksydację, ale i zachowują wiele cennych składników. Jeżeli uda nam się znaleźć surową gorzką czekoladę to jak najbardziej ją kupmy – to prawdziwa bomba zdrowotna.

Nasiona

 

Ziarna sezamu, nasiona China, pestki dyni, siemię lniane i ziarna słonecznika to doskonałe źródło magnezu. Tak naprawdę wszystkie nasiona mają swoje wybrane właściwości zdrowotne i nie da się ich wszystkich wymienić. Nasiona mogą być zjadane osobno albo razem z koktajlem, czy sałatką.

Kasza gryczana

 

Kasza gryczana nie jest zbyt popularna, niemniej jednak powinniśmy się z nią zaprzyjaźnić na dobre. Jest to bowiem doskonałe źródło minerałów i witamin. Ponadto kasza ta odkwasza organizm, jak również zawiera spore ilości białka i błonnika.

Orzechy

 

Orzechy laskowe, włoskie,.ziemne, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie i migdały to źródło wielu minerałów i cennych składników, które pomagają w walce z przewlekłą bezsennością, jak również poprawiają koncentrację i pamięć. To idealna przekąska, która odżywi mózg w ciągu dnia i pomoże w szybszym myśleniu. Spora zawartość kwasów omega-3 działa niczym naturalny antydepresant i poprawia nasze samopoczucie. Zatem chyba powinniśmy być przekonani do codziennego sięgania po orzechy.

Groch

 

Groch to jedno z najstarszych warzyw, które uprawiał kiedykolwiek człowiek. Groch zawiera duże ilości białka, błonnika i oczywiście magnezu. Ponadto chroni przed nowotworami i przywraca równowagę kwasowo-zasadową.

Otręby pszenne

 

Zawierają dużo witamin z grupy A, B, zatem spożywanie otrąb wpływa doskonale na odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto otręby zawierają dużo błonnika i oczyszczają organizm z toksyn.

Płatki owsiane

 

Płatki owsiane pokrywają w sposób kompleksowy zapotrzebowanie naszego organizmu na składniki odżywcze. Jedzenie płatków owsianych pomoże w utrzymaniu właściwej dla nas wagi, bardzo dobrze wpłynie na pracę układu krążenia i wyreguluje ciśnienie tętnicze. Dzięki sporej zawartości błonnika płatki owsiane pomagają w ochronie naszych jelit przed chorobami nowotworowymi. Płatki owsiane to również doskonałe źródło magnezu, zatem bardzo dobrze wpływają na nasz układ nerwowy.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top