Gdzie szukać witaminy C?

Witamina C, zwłaszcza w okresie przeziębień jest bardzo ważna. Spełnia ona ważne funkcje w organizmie. Przede wszystkim poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego, chroniąc go oraz zmniejszając ryzyko powstania zakrzepów. Chroni układ krwionośny, a także przeciwdziała anemii, ponieważ witamina C zwiększa wchłanianie się żelaza.

Produkcja czerwonych krwinek

Witamina ta również uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek oraz reguluje ciśnienie tętnicze. Polecana jest więc przy nadciśnieniu oraz anemii i cukrzycy. Zmniejsza również wchłanianie się złego cholesterolu – LDL, co zmniejsza ryzyko powstania zmian miażdżycowych. Witamina C polecana jest w okresie częstych przeziębień, ponieważ podnosi naszą odporność, ale również znacznie poprawia samopoczucie. Wiele osób w trakcie zimy i jesieni narzeka na obniżenie się nastroju, dlatego suplementacja tej witaminy oraz zbilansowana dieta pełna owoców i warzyw jest bardzo wskazana w okresie jesienno-zimowym.

Można znaleźć ją w różnych owocach i warzywach. Warto znać wszystkie jej źródła, by móc w trakcie zimy i jesieni zabezpieczyć się przed przeziębieniem i zadbać o dobre samopoczucie.

Źródła witaminy C

Dzika róża jest najlepszym źródłem witaminy C. W 100g znajdziemy aż 350 mg tej cennej witaminy. Z różny można wykonywać domowe soki, które odpowiednio zrobione nie zatracą tego cennego składnika.

Kolejnym idealnym źródłem witaminy C jest papryka. Jedna papryka jest odpowiednikiem aż sześciu cytryn! W 100g znajdziemy aż 107 mg witaminy C. Niedocenianą występującą w Polsce roślin, która zawiera witaminę C jest rokitnik – w 100g znajduje się aż 400 mg witaminy C. Z rokitnika można wykonywać soki i nalewki, a nawet dżemy. Pietruszka ma również bardzo dużo witaminy C, w 100g mamy 178 mg. Witaminę C można znaleźć również w nasionach Chia – 320 mg na 100 g. Dużo tej witaminy ma również papaja – aż 60 mg w 100 g owocu.

Jak objawia się niedobór witaminy C?

Brak witaminy C objawia się przede wszystkim anemią, spadkiem odporności oraz osłabieniem naczyń włosowatych. Niedobór witaminy C objawia się również szybkim męczeniem się, brakiem apetytu, krwawiącymi dziąsłami, bólami mięśni i stawów, trudnością w gojeniu się ran, często pojawiającymi się siniakami, nawet po lekkim uderzeniu. Może rozwinąć się szkorbut przy dużych niedoborach witaminy C. O odpowiednią ilość witaminy C powinny zadbać zwłaszcza osoby, które uprawiają wyczynowo sport i są bardzo aktywne. Osoby mające zaburzenia wchłaniania i problemy z łaknieniem powinny suplementować tę witaminę.

Na niedobór witaminy C można narazić się paląc papierosy i prowadząc stresogenny styl życia. Witamina C jest silnym antyoksydantem, dlatego osoby będące w ciągłym stresie powinny zadbać o jej odpowiednią ilość w diecie.

Mężczyźni powinni dziennie przyjmować 90 mg witaminy C, a kobiety 70 mg dziennie. Ilość ta zwiększa się po np. biegunce albo wymiotach. Wtedy specjaliści zalecają zażyć kolejnego dnia nawet 200 mg witaminy C.Więcej witaminy C – nawet 150 mg powinny zażywać kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top