Produkty spożywcze w walce z przeziębieniem

Natura oferuje wiele produktów, który przychodzą z pomocą w przypadku przeziębienia czy grypy. Po jakie produkty spożywcze warto zatem sięgnąć, gdy układ odpornościowy potrzebuje pomocy?

 

Wywar z kurczaka

Rosół,  a więc wywar z kurczaka od wielu lat stosowany jest w walce z przeziębieniem. Podany na gorąco dodaje energii, która jest niezbędna w walce z mikrobami. Przy okazji pomaga w oczyszczeniu dróg oddechowych. Jeśli zostanie przygotowany z udziałem warzyw np. cebuli, jego moc lecznicza jest jeszcze większa.

 

Ostre przyprawy

Ostre przyprawy np. chrzan, pieprz czy papryczki chili za sprawą substancji lotnych, skutecznie oczyszczają drogi oddechowe oraz wzmagają krążenie krwi, które pomaga walczyć z chorobą. Dodatkowo kapsaicyna obecna w ostrych papryczkach rozcieńcza wydzielinę, która zalega w nosie i oskrzelach, a także szybko zabija drobnoustroje.

 

Czosnek

Czosnek nie bez powodu nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Zabija bowiem wiele bakterii i grzybów. Skutecznie odtyka drogi oddechowe i wspomaga organizm za pomocą bardzo dużej dawki przeciwutleniaczy, które również pomagają układowi odpornościowemu.

 

Herbata

Ciepłe napoje, ale niesłodzone i pozbawione kofeiny, są bardzo istotne w czasie walki z przeziębieniem czy grypą. Wypłukują one zarazki i pomagają utrzymać drogi oddechowe w stanie drożności. Herbata dodatkowo za sprawą zawartości sporej ilości polifenoli przynosi ulgę bolącemu gardłu. Warto również postawić na herbatę zieloną, która jest bogata w antyoksydanty. Najnowsze badania wskazują, że osoby, które regularnie sięgają po zieloną herbatę znacznie rzadziej chorują.

 

Owoce

Warto sięgać przede wszystkim po owoce kwaśne, które są bogate w witaminę C, a więc mandarynki, kiwi, pomarańcze, cytryny, porzeczki czy truskawki. Są one źródłem energii dla przeciwciał. Sprawdzają się w profilaktyce zachorowań oraz jako środek wspomagający w czasie leczenia.

 

Imbir

Imbir jest tak samo doskonałym rozwiązaniem w czasie przeziębienia, jak czosnek. Mowa w tym przypadku przede wszystkim o imbirze świeżym, startym na tarce. Warto dodawać go do herbaty lub wykorzystać do sporządzenia własnego naparu z niewielkiej ilości startego imbiru zalanego wrzącą wodą.

 

Miód

Wiele osób jest zdania, że naturalny miód jest doskonałym lekarstwem na wiele dolegliwości, w tym schorzenia skóry czy ból gardła. Rzeczywiście miód ma właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Jednak trzeba pamiętać o tym, aby miodu nie dodawać do gorącej herbaty. Wówczas jego właściwości są bezpowrotnie tracone. Miód w kolorze ciemnym np. gryczany skutecznie zwalcza katar i kaszel, nawet u małych dzieci. Miodu nie należy jedynie podawać dzieciom, które nie ukończyły 1. roku życia z uwagi na ryzyko botulizmu.

Kiszona kapusta

Kapusta kiszona jest bogata w witaminę C, a dodatkowo zawiera związki fitochemiczne, które wspomagają organizm nawet w walce z chorobą nowotworową. Chorzy na grypę czy przeziębienie powinni sięgać więc po surówkę z kiszonej kapusty, aby szybko wyzdrowieć i wrócić do pełni sił.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top