Życiodajny jod

Deficyty jodu oraz stanowiące ich ciągłość dolegliwości tarczycy są wielką zarazą dzisiejszych zaburzeń – określa się, iż chociażby 80-90% Polaków ma stałe deficyty jodu w organizmie. Jod jest jednak jednym spośród najistotniejszych elementów potrzebnych do właściwego rozwoju oraz działania systemu. Za wychwytywanie jodu i jego dystrybucję w systemie odpowiadają dwa hormony wytwarzane poprzez tarczycę – trójjodotyronina (T3) i tyroksyna (T4).

Jod, dawne życiodajne lekarstwo

Wpływ elementów syntetycznych na żywy system jest duży. Niejednokrotnie poskreśla się funkcję żelaza, cynku, lub wapnia, zaniedbując jod. Mnóstwo osób nie zdaje sobie sprawy, że jest on potrzebny do właściwego działania organizmu człowieka. Jod odpowiada za odpowiednią funkcję tarczycy. Gruczoł tenże dzięki możliwości przechowywania jodu może tworzyć tzw. hormony tarczycy: tyroksynę oraz trójjodotyroninę, jakie z kolei determinują niemalże wszelkie mechanizmy występujące w naszym organizmie. Mechanizmy owe odpowiadają za odpowiednią funkcję układu nerwowego, mięśniowego oraz krwionośnego, oddziałują korzystnie na przemianę materii, wzrost oraz rozwój psychiczny.

Jod – wartości lecznicze

Ilość jodu w organizmie sięga 10–20 mg, z czego większość, ponieważ 70–80%, jest umieszczona w tarczycy. Jod stanowi główny element hormonów tarczycy, więc tyroksyny oraz trójjodotyroniny, jakie określają wszelkie kierunki przemiany materii oraz wywierają istotny wpływ na rozwój umysłu. Grają także ważną funkcję w przebiegu właściwego rozwoju oraz dojrzewania kości i działania serca, oraz nerek. Są potrzebne do zachowania odpowiedniej temperatury ciała. Poza tymże biorą udział w mechanizmach oddychania komórkowego oraz tworzenia energii.

Zarzewia jodu

 

Jod nie jest syntetyzowany w organizmie człowieka oraz dlatego musi być podawany z zewnątrz do systemu. Może być podawany z dietą, jak i wchłaniany z powietrza – często nad oceanami – przez skórę oraz układ oddechowy. Największe zawartości jodu znajdują się w morzach oraz oceanach (ok. 50 µg/l). Po utlenieniu się jodki idą do atmosfery oraz jako deszcz dochodzą do gleby oraz wód. Dlatego wykorzystywane są poprzez rośliny oraz stają się posiłkiem dla ludzi oraz zwierząt. Trzeba zaznaczyć, że obszary dalekie od wybrzeży – szczególnie postglacjalne, wysokogórskie – są niezwykle skąpe w jod, natomiast ilość jodu w posiłkach zależy od wielkości rzeczowego pierwiastka w ziemi. Niedobór jodu w Polsce w największym natężeniu jest w rejonach górskich.

Przedawkowanie jodu też groźne

Gdy prowadzimy doskonale ułożoną dietę, w jakiej jodu jest dostatek, nie jest potrzebne połykanie suplementów diety. Może to doprowadzić do pojawienia się zbytku owego elementu w organizmie, natomiast więc jak już wiemy podnosi zagrożenie zapadnięcia na nadczynność tarczycy. Przy okazji, kolejnymi symptomami nadużycia jodu są: ślinotok, metaliczny odcień w ustach, schorzenia żołądka oraz zmiany skórne.

W aptekach dostępne są gotowe środki jodowe, zamykające jodek potasowy. Trzeba stosować je po posiłku, pijąc czystą wodą, zawsze zgodnie ze wskazaniami specjalisty. W prewencji środki owe wykorzystuje się poprzez mnóstwo lat, tymczasem w celach medycznych, zanim jest taka nieodzowność.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top